Hvordan vælger man den rigtige coach?

I dag findes der et hav af forskellige coaches, som alle sammen har forskellige baggrunde, erfaringsgrundlag og ekspertise. Der er mange, som synes, at det kan være svært at finde ud af, hvilken coach man skal vælge. Sådan havde jeg det også, da jeg stod og skulle finde en coach til mig selv for fire år siden. Jeg gjorde mig nogle erfaringer og siden da har jeg lært, at der særligt er syv ting, som er vigtige at have med i tankerne, når man skal finde den rigtige coach:

#1 Motivation

Inden du gør noget andet, skal du gøre op med dig selv, hvad din motivation er for at søge en coach. Det kan nemlig hjælpe dig med at indskrænke dit søgefelt, så du finder en coach, der har specialiseret sig i de problemstillinger og behov, som lige netop du har. En specialiseret coach er som regel mere erfaren i og passioneret om den givne problemstilling end den generelle coach. 

#2 Forventningsafstemning

Én ting er at være bevidst om, hvorfor du opsøger en coach. Noget andet er at have besluttet dig for, hvad du gerne vil have ud af coachingen. Vil du gerne leve et mere meningsfuldt liv, bryde mønstre, styrke dine relationer, eller noget helt andet? Tænk over et mål, så du er sikker på, at coachen kan hjælpe med at nå dertil. Det er også vigtigt, at du ved, hvad du søger. Nogen forveksler nemlig coaching med terapi – og det er ikke det samme. 

#3 Uddannelse

Der er stor forskel på coaches og særligt én ting skiller dem fra hinanden: deres uddannelse. Nogle coaches har en længere uddannelse bag deres titel, hvor andre måske slet ikke har nogen. Det afspejler sig især i den måde, coachen arbejder på og hvilken tilgang vedkommende har til coachingen. Hvad der er bedst for dig, er i virkeligheden et temperamentsspørgsmål. En god tommelfingerregel er dog at vælge en coach, som har mindst én ICF-godkendt uddannelse bag sig. Hvis du er nysgerrig efter at se, hvilken uddannelsesmæssig baggrund jeg har, kan du læse mit CV.

#4 Erfaring

Det siger sig selv, at en nyuddannet coach ikke har ligeså meget erfaring, som en garvet coach, men det siger ikke nødvendigvis noget om, hvor dygtig coachen er. Udover at kigge på hvor mange klienter, coachen har haft, kan du også kigge på, hvilke typer klienter det har været, eller om coachen har noget personlig livserfaring, som gør vedkommende kvalificeret til at tage hånd om de problemstillinger, du har. Da jeg stod og skulle vælge min coach for fire år siden, valgte jeg netop på baggrund af den personlige livserfaring. Hvis du er nysgerrig, kan du læse min rejse ind i coachverdenen.

#5 Økonomi

Rom blev ikke bygget på én dag – og det samme gælder for dig og din identitet. For de fleste er coaching en proces over 5-10 gange, men der findes ikke et entydigt svar på, hvor mange sessions der skal til. Nogen kan allerede mærke en væsentlig forandring efter de første 45 minutter, andre bliver coachet i flere år. Coaching er en investering og for at få det optimale ud af forløbet, er det en god idé at være sikker på, at du har råd til minimum fem sessions. Hvad en session hos mig koster, kan du læse om her.

#6 Anbefalinger

Det er altid en god idé at spørge rundt i dit netværk, hvad deres erfaringer med coaching er. Måske de kan anbefale en coach, eller hjælpe dig med at finde ud af, hvilken type coach du har brug for. Men husk altid at lytte til din intuition. Vi er alle forskellige mennesker, og det gode match mellem din veninde og hendes coach, er ikke nødvendigvis det rigtige match for dig. Der er mange, som har været rigtig glade for deres coaching hos mig. Her kan du læse deres oplevelser.

#7 Kemi, kemi, kemi

Det sidste skridt er at sikre, at kemien mellem dig og din coach er god. Din coach skal kunne udfordre dig, ændre dit tankemønster og få dig til at se verden med nye øjne. Det kan selvfølgelig være svært at vide, før man har mødt vedkommende. Derfor er det en god idé at tage en uformel, indledende snak med den coach, som du har udpeget dig. På den måde kan du få en fornemmelse af, om I er på samme bølgelængde og kan forstå hinandens sprog. Jeg tager rigtig gerne en snak med dig, så vi sammen kan undersøge, om vi er det rigtige match for hinanden – bare send en besked via kontaktboksen.

_MG_3252

Specialiseret coach

Jeg er specialiseret i eksistentielle kriser – i privatlivet og på arbejdspladsen. Klik på billedet for at læse mere.

20191023-_MG_3194
"Som coach er Zuzan både skarp og professionel, og er samtidigt et menneske, der ved, hvad det vil sige, at arbejde med sig selv. Personligt trives jeg med, at det ikke altid skal handle om mine største drømme eller mine vigtigste mål i livet, når jeg coaches, men at sessionerne også kan bruges til at vende udfordringer fra hverdagslivet, da der altid ligger noget guld gemt her også."
Coach Kbh